داستان زندگی پرفراز و نشیب پدر صنعت ریخته گری کشور

علی اصغر حاجی بابا، کارآفرین خوشنام و یکی از پیشگامان صنعت ریخته‌گری ایران در ۸۹ سالگی درگذشت. کارش را در یک مغازه لحاف‌دوزی آغاز می‌کند. مدتی بعد تصمیم می‌گیرد مستقل شود و با شراکت یکی از برادرانش کارگاه لحاف‌دوزی دایر می‌کند و کسب و کارش می‌گیرد.

او که از طرفداران جبهه ملی است، در ارتباط با کودتای ۲۸ مرداد و قیام ۳۰ تیر، با تهدید ساواک مواجه می‌شود. حاجی بابا پیش خودش می‌گوید اگر یک کبریت به پنبه و لحاف برسد هست و نیستش از بین می‌رود. نصیحت پدرش یادش می‌آید که گفته بود «خواهی بشوی گنده / آهن بخر و پنبه». او که تجارت پنبه را پر ریسک می‌بیند، به تجارت آهن رو می‌آورد و موفق‌تر و سرشناس‌تر می‌شود.

در سال ۱۳۴۲ کارخانه پارس متال را تاسیس می‌کند که اولین کارخانه ریخته‌گری مدرن ایران است. در سال ۱۳۵۰ با تأسیس کارخانه شوفاژکار برای نخستین بار در کشور دیگ‌ چدنی حرارت مرکزی تولید می‌کند. پس از انقلاب هم با تأسیس سه کارخانه فروسیلیس، رزیتان و قالب‌سازی ایران مدل، زنجیره تأمین مواد اولیه صنایع ریخته‌گری و فولاد کشور را تکمیل می‌کند.

داستان ترور حسنعلی منصور و بریدن حکم اعدام برای علی اصغر حاجی بابا هم خواندنی است؛ ماجرا از این قرار بوده که چون ترور منصور به دست محمد بخارایی، از کارکنان آهن‌فروشی علی‌اصغر حاجی‌بابا، رخ داده، او را نیز به ظن همدستی در قتل دستگیر کرده و تا آستانه اعدام پیش می‌برند.

مرحوم حاجی‌بابا برایم تعریف کرد که محمد بخارایی مدتی در مغازه آهن‌فروشی شاگردش بوده و مدتی بعد از جدایی، حسنعلی منصور- نخست وزیر- را ترور کرده است. او را نیز دستگیر می‌کنند و همراه با پنج نفر دیگر به اتهام ترور نخست وزیر،پای میز محاکمه می‌کشانند و حکم اعدام می‌دهند. خبر حکم اعدامشان در صفحه اول روزنامه اطلاعات منتشر می‌شود اما حکومت زود می‌فهمد که حاجی بابا در این فقره بی‌گناه است و با تلاش‌های همسرش روز بعد خبری که در اطلاعات منتشر شده، تکذیب می‌شود و در بررسی‌ها نیز می‌فهمند که او در این ترور نقشی نداشته است.

روحش شاد و یادش به بزرگی و کرامت، گرامی.

منبع: بازار نیوز

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست